Het is een nachtmerrie voor iedere online ondernemer en een irritatie voor iedere website bezoeker.. Een langzame website zorgt voor irritatie. Daarnaast zorgt een snelle website over het algemeen voor hogere posities in de zoekmachine Google.
Zo is de laadsnelheid van jouw website een zeer belangrijke factor voor SEO. Redenen genoeg om ervoor te zorgen dat jouw website retesnel is. Met deze quick wins kun je in ieder geval een mooie start maken.
Hoe meet je de snelheid van je website?
In sommige gevallen kun je door een website te bezoeken als achterhalen of deze website snel of traag reageert. Dit kan echter ook te maken met de lokale internetverbinding of het bereik van je mobiele netwerk. Wanneer je hebt uitgesloten dat het echt aan de website ligt, dan kun je de snelheid van je website testen met behulp van Google PageSpeed.
Hoe snel is mijn website?
Wanneer je in Google PageSpeed jouw url hebt opgegeven, dan gaat de machine aan het werk. Op basis van een sterk aantal factoren wordt jouw website of zowel mobiel als desktop getest. Hieruit komt een score van 1-100, waarbij 100 het hoogst is. Hoe hoger de score uit deze test, hoe sneller jouw website volgens Google is. Sinds afgelopen jaar houdt deze test ook rekening met de Google Web Vitals.
Negatieve score? Werk aan de winkel
Ohh shit.. Heeft jouw website een lage score? Dan is er werk aan de winkel om jouw website om te toveren tot een snelle website. Een WordPress website sneller maken is een proces en vergt bepaalde handige tools en plugins. Onderstaand zullen we je in ieder geval ook wat tips meegeven, waarmee je sowieso, zonder enkele benodigdheden, kunt beginnen.
WordPress website sneller maken aan de hand van de volgende quick wins:
Quick win #1: optimaliseer en comprimeer je afbeeldingen
Een fenomeen wat helaas op enorm veel websites terugkomt. Je hebt prachtige foto’s laten maken door een fotograaf en deze foto’s direct online op de website geplaatst. In de meeste gevallen zijn de foto’s uit de camera van een veel hogere kwaliteit dan nodig is om ze in volle scherpte op de website weer te geven.
Het is een beetje alsof je een enorm schilderij in een heel klein lijstje probeert te stoppen.. Om dit tegen te gaan doe je er verstandig aan om je website eens te inspecteren en hieruit de pixelgrootte van de afbeeldingen die benodigd zijn te onderzoeken. Vaak kom je er dan al snel achter dat de afbeeldingen die je gebruikt, stukken groter zijn dan het vak waar ze in geplaatst worden.
De eerste stap is dus het schalen van de afbeeldingen naar het juiste formaat. Wanneer je nog verder wilt gaan, is het verstandig om jouw afbeeldingen ook nog even te comprimeren. Een website die hiervoor zeer geschikt is, is TinyPNG. Deze schattige panda zorgt er al jaren voor dat alle afbeeldingen weinig verliezen in kwaliteit, maar wel veel kleiner zijn in aantal geheugen. Soms kan TinyPNG een afbeelding wel tot 90% verkleinen, zonder dat dit veel effect heeft op de kwaliteit.
Quick win #2: gebruik een caching plugin
De ‘Cache’ is een tijdelijke opslag waarin gegevens tijdelijk worden opgeslagen om sneller toegang tot deze date mogelijk te maken. Wanneer je website bezoekers vaker naar jouw website terugkeren, dan worden hun cookies tijdelijk opgeslagen in de cache, zodat het grootste gedeelte van de website op de achterzijde is geladen.
Het opslaan van gegevens om sneller toegang te krijgen tot deze data wordt caching genoemd. De term cache wordt meestal gebruikt voor zowel de data die gecachet worden als voor de opslagplaats waar deze data gecachet worden.
Wanneer jouw website op WordPress gebouwd is, dan zijn er verschillende plugins die caching voor jou mogelijk maken. Als online marketing bureau maken wij bij al onze websites standaard gebruik van WP Rocket. Meer over deze plugin wordt onderstaand kort even toegelicht.
WP Rocket
WP Rocket is volgens ons de beste caching plugin op de markt. Het is gemakkelijk in te stellen en daarnaast zeer effectief voor het verbeteren van de laadtijd van jouw website. Een snelle website kan eigenlijk niet zonder een plugin zoals WP Rocket. Vandaar dat al onze websites ook standaard gebruik maken vandeze plugin.
Naast caching, biedt WP Rocket nog verschillende andere optionele functies waarmee je jouw WordPress website sneller kan maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lazy loading images, CDN support en DNS pre-fetching.
Quick win #3: verwijder inactieve plugins
Een andere manier om de laadtijd van jouw website te verminderen is door een goed door de plugins op jouw website heen te scrollen. Wellicht dat je hier verschillende plugins tegenkomt die je niet meer gebruikt. Doordat deze plugins wel geheugen met zich meenemen is het beter om deze van jouw website te verwijderen. Wel is het verstandig om eerst even contact op te nemen met jouw websitebouwer, zodat je zeker weet dat deze niet meer benodigd zijn om de website naar behoren te laten functioneren.
Wees daarnaast verstandig met het downloaden van verschillende plugins. Wanneer je te veel plugins aan jouw WordPress website toevoegt, dan zal dit hetzelfde veroorzaken als wanneer je te veel sleutelt aan een auto. Van buiten zal de auto er nog prima uitzien, maar het is zeker mogelijk dat deze aanpassingen ervoor zorgen dat na verloop van tijd de motor van de auto begint te roken. Dit zijn zaken die je liever voorkomt op een website.
Quick win #4: embed je media vanaf een ander platform
Video’s, grote afbeeldingen of bewegende animaties. Vaak vragen deze media veel geheugen van je website. In deze situatie is het beter om je media te plaatsen op andere platformen, zoals YouTube of Vimeo. Vervolgens kun je de media door middel van een Embedded code toevoegen aan jouw website. Hierdoor heb je wel de gewenste video op jouw website, maar wordt deze eigenlijk geladen vanaf de servers van YouTube. Hierdoor blijft de laadtijd van je webpagina lekker snel.
Quick win #5: minimaliseer de code van JavaScript en CSS
Wanneer je een website snelheid test uitvoert door middel van Google PageSpeed, dan is de kans groot dat deze regel terugkomt in de verbeterpunten: het minimaliseren van de code in JavaScript en CSS. Het minimaliseren van de code zorgt ervoor dat je van verschillende CSS en JavaScript bestanden, één bestand maakt.
Er bestaan verschillende manieren om je code van JavaScript en CSS te verkleinen. Dit kan bijvoorbeeld met de WordPress plugin Google Minify. Ook is het één van de extra functies die ingebouwd zitten in de eerder genoemde plugin WP Rocket. Wel is het goed om na het toepassen van deze aanpassing de website te inspecteren. Zo kan het samenvoegen van codes wel eens voor conflicten zorgen. Gelukkig is het ongedaan maken van deze wijziging binnen sommige plugins eenvoudig te maken.
Quick win #6: blijf scherp op het gehele proces
Bovenstaande quick wins zorgen alleen voor een snellere website, wanneer dit continu in het proces wordt meegenomen. Blijf je afbeeldingen optimaliseren en ga aan de slag met het minimaliseren van de website code. Alleen dan kun je jouw WordPress website sneller maken. Heb je nog vragen over het verlagen van de laadtijd van jouw website? Neem gerust eens contact met ons op. Wij helpen je graag bij het sneller maken van jouw WordPress website.