GOOGLE REVIEWS
5/5
Bubbles icon

YouTube SEO: stappenplan om jouw video’s beter vindbaar te maken binnen YouTube

Picture of Veel plezier met het lezen van deze blog.

Veel plezier met het lezen van deze blog.

Als je wilt dat ons team jouw online marketing werkzaamheden uit handen neemt, klik dan hier.

YouTube SEO: stappenplan om jouw video’s beter vindbaar te maken binnen YouTube

“YouTube en SEO optimalisatie? Hebben deze twee begrippen een verband?” Jazeker, YouTube is namelijk een platform van Google en heeft zijn eigen zoekmachine. En niet zo maar een zoekmachine. Zo telt YouTube dagelijks meer dan 30 miljoen bezoekers. Wanneer je video’s gaat maken voor jouw bedrijf, dan is het verstandig om deze onderstaande tips door te lezen. Zo zal je bijvoorbeeld rekening moeten houden met de keywords, waar YouTube gebruikers op zoeken. De YouTube SEO tips zorgen ervoor dat de video’s ook daadwerkelijk views krijgen, zonder dat je deze hoeft te verspreiden over de social media platformen. Organisch resultaat noemen we dat!

Wanneer jouw geplaatste video’s tot op heden nog niet veel views binnenhalen, dan kan het zijn dat je tijdens de productie geen rekening hebt gehouden met het algoritme van YouTube. Wellicht heb je het al eerder gehoord, maar Google en YouTube hebben nogal moeite met het bekijken van bewegende beelden. Zij baseren de inhoud van de video op basis van de tekst die aan de video is toegevoegd.

Om ervoor te zorgen dat jouw video’s meer bezoekers en views krijgen, is het dus van belang om tekst aan de video’s toe te voegen. Deze tekst kan toegevoegd worden aan bijvoorbeeld de beschrijving van de video, maar het is ook mogelijk om een transcript aan de video toe te voegen.

1. YouTube SEO tips: breng relevante zoekwoorden in kaart

Net zoals je wel gewend bent bij het uitvoeren van SEO optimalisatie, gaat ook YouTube SEO over het in kaart brengen van de juiste zoekwoorden. Zoals hierboven al beschreven zorgen de zoekwoorden die je gebruikt in grote lijnen voor het aantal gebruikers van YouTube die uiteindelijk jouw video zullen vinden.

Het zoekgedrag binnen Google is te vergelijken met het zoekgedrag in YouTube. Dit betekent dat je op dezelfde manier te werk kunt gaan als wanneer je zoekwoorden aan het zoeken bent voor je nieuwste tekstuele blog. Weet je nog niet hoe je relevante YouTube keywords in kaart brengt? Met behulp van de onderstaande tips kun je in ieder geval al een goede start maken.

Eén van de manieren om tot goede en relevante YouTube keywords te komen is door te zoeken in YouTube zelf. Door te zoeken op zoekwoorden die je zelf zal gebruiken om tot jouw video te komen is een goed startpunt. Probeer wat verschillende combinaties uit en schrijf deze op. Wanneer je de YouTube video’s die verschijnen filtert op “Relevantie”, dan komen de video’s naar boven die het beste aansluiten bij die zoekterm die je hebt gebruikt.

YouTube SEO tips
YouTube keywords bepalen. Hoe bepaal je relevante zoekwoorden voor jouw YouTube video’s?

Naast YouTube kun je ook gebruik maken van de verschillende SEO tools die online beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan Google Search Console of SEMrush. Via deze tools kun je tot nieuwe inzichten en zoekwoorden komen. Google en YouTube worden gerund door hetzelfde bedrijf. Dit betekent dat de populaire zoekwoorden die gebruikt worden in de zoekmachine van Google in veel gevallen ook relevant zijn om te gebruiken in de YouTube video’s. Vervolgens is het interessant om de content van jouw video te baseren op deze zoekwoorden.

Let bij de keuze van de YouTube keywords niet alleen op de relevantie, maar ook op de concurrentiegraad van bepaalde zoekwoorden. Hoe interessant of relevant sommige zoekwoorden ook zijn voor jouw video’s, wanneer de concurrentie moordend is, wordt het in sommige gevallen lastig om hoog in YouTube te komen.

2. YouTube SEO tips: ranking factoren van YouTube

Dat videomarketing een groot onderdeel van de marketingmix gaat worden staat buiten kijf. Het is misschien moeilijk te geloven, maar YouTube is de op één na grootste zoekmachine ter wereld. Na Google, is het de op één na meest bezochte website. YouTube SEO is daardoor niet langer te negeren. Door gebruik te maken van de kracht van YouTube kan je de zichtbaarheid van jouw bedrijf exponentieel vergroten.

Wel is hierbij een goede voorbereiding vereist. Om ervoor te zorgen dat jouw YouTube video’s ook bekeken worden door mensen die jij momenteel nog niet kent, is het van belang om de YouTube SEO factoren in acht te nemen. YouTube SEO kent net zoals SEO optimalisatie in de zoekmachine Google veel verschillende ranking factoren.

Onderstaand zal ik de top 10 ranking factoren benoemen en daarbij vermelden waarom deze factoren belangrijk zijn voor YouTube SEO.

1. De YouTube SEO keywords die je gebruikt op jouw kanaal

Een goed SEO geoptimaliseerd YouTube kanaal helpt zoekmachines jouw content en video’s beter begrijpen. Als gevolg daarvan zal YouTube jou belonen. Het algoritme van YouTube hecht veel belang aan metadata, en het gebruik van trefwoorden behoort tot deze categorie. De Channel Keywords zijn als het ware één of twee woorden die in de algemeenheid omschrijven waar de content op jouw kanaal over gaat. Hierdoor is het voor de bezoeker (en YouTube) in één oogopslag duidelijk waar het kanaal over gaat.

2. De titels van jouw YouTube video’s

Net zoals bij SEO geoptimaliseerde blogs is het net zo belangrijk om jouw YouTube kanaal op basis van de on-page SEO factoren in te richten. Titels geven een eerste indruk van uw video’s aan de bezoeker en aan de zoekmachine. Een goed geformuleerde YouTube titel zal uiteindelijk meer verkeer aantrekken en jouw totaal aantal views verhogen.

Bij het formuleren van een goede titel is het belangrijk om rekening te houden met het totaal aantal woorden. Wanneer de titel langer is dan 100 letters, dan zal deze afgesneden worden. Wanneer jouw YouTube video in de Google SERP wordt weergegeven, dan geldt zelfs een limiet van 70 letters. Let er bij het kiezen van een titel dus op dat je het kort en bondig houdt.

YouTube SEO tips

3. De beschrijving van de YouTube video

Samen met de titel van de video is de videobeschrijving één van de belangrijkste ranking factoren van de zoekmachine YouTube. Zoals hierboven al eens benoemd kunnen YouTube en Google geen informatie uit jouw video halen. Om een inschatting te maken van wat er op de video wordt weergegeven, hebben ze een tekstbeschrijving nodig.

Als jouw video’s niet over een beschrijving beschikken is het voor YouTube niet mogelijk om jouw video op waarde te schatten. Je kan stellen dat het hierdoor onmogelijk is om in de zoekresultaten van YouTube te belanden.

De videobeschrijving moet minstens 250 woorden bevatten, en net als de titel relevante YouTube keywords bevatten. Net zoals bij SEO optimalisatie is het ook bij YouTube SEO van belang dat het belangrijkste zoekwoord terugkomt in de eerste 25 woorden van de beschrijving.

Wanneer je over de inhoud van de YouTube video ook een video hebt gemaakt, dan is het verstandig om ook de externe link naar de blog in de beschrijving van de YouTube video mee te nemen, zodat Google beter kan begrijpen waar de inhoud van de video over gaat.

YouTube SEO description

4. YouTube SEO keyword tags toevoegen aan je video’s

Tags helpen de gebruikers bij het vinden van jouw content. Tags kunnen gezien worden als sleutelwoorden, van één of twee woorden, die de content in de video beter omschrijven. De tags geven meer inzicht over het onderwerp en de inhoud van jouw video. Hoewel ze niet zo veel invloed meer hebben op de ranglijst als de titel of de beschrijving van de video, zijn tags wel een belangrijk element in de optimalisatie van SEO video’s.

5. De kwaliteit van jouw YouTube video

Wanneer de gebruikers jouw video gevonden hebben is het wel van belang dat ze de inhoud van de video ook willen bekijken. Het is daarom van groot belang dat de kwaliteit van de video goed is. Om een voorbeeld te geven: high-definition (HD) video’s scoren vele mate beter dan video’s van lage kwaliteit.

Sterker nog, YouTube beloont zelfs gebruikers die HD video’s op hun kanaal hebben staan. Deze gebruikers worden namelijk voorgetrokken op de gebruikers die dat niet hebben. Kortom, naast de SEO factoren is het enorm van belang dat jouw video’s van hoge kwaliteit zijn.

6. De mening van de gebruiker

YouTube legt veel nadruk op de user experience van zijn gebruikers. YouTube maakt geen gebruik van backlinks, zoals we dit kennen bij de SEO optimalisatie van de zoekmachine Google. Om dit te compenseren analyseert YouTube statistieken als comments, abonneren gebruikers zich nadat ze de video bekeken hebben, vinden de gebruikers de video leuk of niet of delen ze de video nadat ze deze bekeken hebben? Al deze factoren geven YouTube een indicatie over wat de gebruiker van de video vinden.

Wanneer gebruikers zich direct na het bekijken van de video abonneren, dan geeft dit YouTube een seintje dat de video een goed stuk content is.

7. De tijd dat gebruikers jouw YouTube video’s bekijken

Sinds eind 2012 gebruikt YouTube een algoritme dat op basis van “kijktijd”, de kwaliteit van de video’s beoordeeld. Hoe langer de gebruikers jouw video’s bekijken, hoe groter de betrokkenheid van de gebruiker. Deze manier van meten geeft een grote indicatie van de kwaliteit van de video. Kijktijd verwijst in wezen naar de lengte van elke kijksessie.

Voorheen keek YouTube alleen naar het aantal views om de kwaliteit van een video te bepalen. Dit zou betekenen dat wanneer een video een hoge bounce-rate heeft, deze nog steeds als goed beoordeeld zou worden. Zolang de video maar veel kijkers had.

Extra tip: Met behulp van het YouTube Analytics Views Report en het Audience Retention Report kunt u zien welke video’s de beste en slechtste weergavetijden hebben en kunt u uw toekomstige content daarop afstemmen.

Een goede manier om de lengte van de weergavesessies van een gebruiker te verlengen is door gebruik te maken van annotaties en links naar andere video’s in het beschrijvingsvenster te laten staan.

8. Hoe vaak jouw video’s bekeken worden (het aantal views)

Hoewel we zojuist hierboven hebben benoemd dat YouTube de focus heeft weerlegt naar de tijd die gebruikers met jouw video’s spenderen, is het aantal views nog steeds een belangrijk factor in de ranglijst van YouTube. Volgens het algoritme staan meer views gelijk aan hogere rankings. Vooral wanneer je wilt scoren op zoekwoorden met veel concurrentie, dan is het aantal views belangrijk.

Een goede manier om meer views te verkrijgen is door jouw YouTube video’s te delen op social media kanalen als Facebook, Instagram en LinkedIn. Hierdoor verhoog je de zichtbaarheid van jouw video en kan het aantal views verder stijgen.

Doordat het organische resultaat van de social media kanalen niet altijd meer exponentieel is, zou je ervoor kunnen kiezen om jouw video te promoten op bijvoorbeeld YouTube of de social media kanalen die ik zojuist heb benoemd. Andere websites waar je jouw video’s op zou kunnen plaatsen zijn: Pinterest, Quora of andere fora’s.

9. De Thumbnail van jouw YouTube Video

Miniaturen, ook wel Thumbnails genoemd hebben een groot effect op de click-through-rate van jouw video. Wanneer de eerste afbeelding, voordat je op een video klikt er aantrekkelijk uit ziet, dan zullen meer mensen geneigd zijn om hierop te klikken.

Het is eventueel mogelijk om YouTube automatisch een thumbnail te laten genereren door een screenshot van jouw video te maken. Wanneer je wilt dat jouw video’s veel worden bekeken, dan is dit echter af te raden. Zo presteren video’s met een aangepaste thumbnail altijd beter dan video’s met automatisch gegenereerde afbeeldingen.

Ik raad daarom altijd aan om een aangepaste thumbnail te maken en te uploaden voor elk van jouw video’s. Over het algemeen denken mensen sneller in beelden dan in woorden en beeld doet in deze dan ook veel. Om de aandacht van de YouTube gebruikers te trekken, doe je er goed aan om een relevante thumbnail toe te voegen aan de video.

10. Het toevoegen van een transcript

Wanneer jouw video’s gesproken worden bevatten, dan is het verstandig om deze als transcript aan de YouTube video toe te voegen. Dit is iets wat veel gebruikers momenteel nog nalaten. Ook in het transcript is het mogelijk om relevante keywords te verwerken waarop je in YouTube gevonden wil worden.

Het toevoegen van bijschriften heeft twee grote voordelen. Zo zijn jouw video’s met bijschrift beschikbaar voor een veel groter publiek, waaronder dove kijkers en/of personen die een andere taal spreken dat de taal die in de video gesproken wordt. Doordat ook gebruikers uit andere landen in staat zijn om jouw video’s te bekijken, kan dit het aantal views vergroten. Wat natuurlijk ook weer goed is voor de YouTube SEO optimalisatie.

3. YouTube video’s zijn niet alleen zichtbaar in de zoekmachine van YouTube

Wanneer je denkt dat je jouw YouTube video’s alleen optimaliseert voor de zoekmachine van YouTube, dan heb je het mis. Wanneer je jouw video’s op YouTube voorziet van de bovenstaande ranking factoren, dan is de kans ook aanwezig dat deze verder worden opgenomen in de zoekmachine Google. Om hiervan een voorbeeld te geven, zie de onderstaande afbeelding.

YouTube SEO
YouTube video zichtbaar in de Google SERP door SEO.

Doordat Google de ranking factoren van de video’s herkent, zal Google deze ook in zijn eigen zoekmachine weergegeven. Hierdoor worden de video’s niet alleen gedeeld op de #2 meest bezochte website ter wereld, maar ook op de #1 meest bezochte website Google.

4. Aan de slag met het maken van YouTube video’s

Na het lezen van bovenstaande SEO tips voor video marketing kun je beter voorbereid aan de slag gaan met het maken van YouTube video’s. Wanneer je de ranking factoren goed in acht neemt bij de productie van de video’s, kan het bijna niet meer mis gaan. Let er op dat je de relevante YouTube keywords die je wilt gebruiken, ook deels ook afstemt op de concurrentiegraad.

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over hoe je SEO het beste in kan zetten bij het platform YouTube? Neem dan gerust contact op met ons online marketing bureau in Nijmegen. We leggen het je graag nog een keer haarfijn uit.

youtube-seo-stappenplan-1.jpg

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van online marketing?

De wereld van online marketing is enorm dynamisch. Door de snelle mate van veranderingen is het van belang om op de hoogte te blijven van alle trends en ontwikkelingen. Meld je aan en ontvang een update in de mail wanneer er een nieuwe blog is geplaatst.

Picture of Daan Lap

Daan Lap

Daan Lap is de oprichter van Lap Marketing. Hij is voornamelijk bezig met het maken van slimme en technische SEO analyses, welke hij vervolgens uitwerkt tot strategieën.

Meer bezoekers op jouw website?

Vraag vrijblijvend een strategische sessie aan en we maken een plan om dat doel te bereiken.

Over ons

Over Lap Marketing

Sinds begin 2019 richten wij ons op het ondersteunen, adviseren en uitvoeren van online marketing werkzaamheden die bijdragen aan de online groei van onze opdrachtgevers. Wij vinden het belangrijk dat iedereen doet waar hij goed in is. Wanneer je doet waar je goed in bent, dan geeft dit energie en plezier. In ons geval is dat online marketing!

Doe de gratis website SEO scan

De gratis website SEO scan geeft direct inzichten in hoe jouw website ervoor staat en waar het naartoe zou kunnen.

Meer bezoekers op jouw website?

Vraag vrijblijvend een strategische sessie aan en we maken een plan om dat doel te bereiken.