Bubbles icon

Wat is 301 redirect?

Betekenis: 301 redirect

Een redirect is een verwijzing van een bepaalde url (pagina in je website) naar een andere pagina in jouw website. Redirects worden meestal gebruikt wanneer een url van bepaalde content veranderd.

Verschillende soorten redirects

De twee meest gebruikte redirects zijn: 301 redirect (definitieve doorverwijzing), 302 redirect (tijdelijke redirect).

  • 301 redirect: Dit geeft aan dat een URL definitief is gewijzigd.
  • 302 redirect: Dit geeft aan dat een URL tijdelijk is gewijzigd.

301 redirect: definitieve doorverwijzing

Met behulp van een 301 redirect verwijs je een gebruiker definitief door naar een nieuwe pagina. Een situatie waarbij 301 redirects zeer gewenst zijn, is wanneer een bedrijf een nieuwe website laat maken. Tijdens het ontwikkelingsproces kunnen er bepaalde pagina’s van de website verdwijnen. Deze pagina’s krijgen dan een 404 error en zijn niet meer bereikbaar. Wanneer hier tijdens de ontwikkeling al rekening mee gehouden is, dan kan het zijn dat de url hetzelfde gebleven is of dat er op de nieuwe website een vervangende pagina is.

Het aanbrengen van 301 redirects is van groot belang. Zo zal de nieuwe pagina direct de positie is Google overnemen. Daarnaast neemt een 301 redirect ook de opgebouwde SEO waarde, door bijvoorbeeld links richting jouw website, ook grotendeels over.

302 redirect: tijdelijke doorverwijzing

In sommige gevallen dient een redirect als een tijdelijke doorverwijzing. Wanneer je later van plan bent om de redirect nog aan te passen, gebruik je hiervoor een 302 redirect.

Hoe stel je een redirect in?

Een redirect instellen kan op verschillende manieren. Er vanuitgaande dat niet iedereen WordPress gebruikt, zullen we eerst de wat meer algemene methode beschrijven.

Redirect instellen met behulp van .htaccess

Een goede manier om een 301 redirect door te voeren is door middel van het .htaccess bestand. Voor deze methode is het prettig als je al wat technisch onderlegd bent. Zo kan het opstarten van het .htaccess bestand met bijvoorbeeld Atom voor de eerste keer best schrikken zijn. Uiteindelijk valt het allemaal reuze mee, zolang je maar nergens aan zit. Daarnaast is het verstandig om voordat je wijzigingen doorvoert, eerst een backup van het bestand maakt. Wanneer je het bestand nog niet terug ziet in je FTP-server, dan kan je deze aanmaken met een tekst editor.

Het .htaccess-bestand is een configuratiebestand waar je server altijd naar kijkt en waar je ook redirects in kunt plaatsen. Een 301 redirect aanmaken in de .htaccess is eigenlijk heel eenvoudig. Dit kan door middel van de onderstaande code:

1Redirect 301 /old-page/ https://voorbeeld.nl/new-page/

Aangezien je de redirect altijd maakt op serverniveau, begrijp de FTP al dat je je op jouw website begeeft. Dit is de reden dat je in het eerste gedeelte, niet de gehele url hoeft te plaatsen. De nieuwe URL moet je wel inclusief domeinnaam toevoegen, omdat dit ook naar een andere website zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld, bij een SEO migratie.

Wanneer je meer dan één redirect moet plaatsen, is het noodzakelijk om dit per regel te doen. Dit is sowieso een stuk overzichtelijker, maar wanneer je ze achter elkaar plaatst, dan merk je al gauw dat dit niet zou werken.

Voor het plaatsen van een 302 redirect is de code niet veel anders, namelijk:

1Redirect 302 /old-page/ https://voorbeeld.nl/new-page/

Controleer altijd of de redirects werken

Het aanbrengen van redirects kan nogal spannend zijn. Vooral, omdat de gevolgen bij een slechte implementatie groot zijn. Daarom is het van belang om dit altijd uitvoerend te testen. Dit doe je door naar de oude URL te gaan. Wanneer je op de nieuwe url uitkomt, dan heb je het goed gedaan. Kom je nu op geen enkele pagina meer terecht, dan kan het zijn dat je een Redirect loop gecreëerd hebt.

Wat is een redirect loop?

Bij een redirect loop is de server van streek. In dit geval heb je dubbele redirects aangebracht. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat pagina A naar pagina B verwijst en B vervolgens weer naar pagina A. Aan het einde van de loop, wordt je nergens naartoe geleidt. Jouw bezoeker kan de pagina nu niet meer gebruiken. Het is dan ook van belang dat je dit oplost.

Andere marketingbegrippen