Bubbles icon

Wat is Breadcrumbs?

Betekenis: Breadcrumbs

Breadcrumbs, letterlijk vertaald broodkruimels genoemd, is de term die gebruikt wordt voor het navigatiesysteem waarmee bezoekers gemakkelijk door de website heen kunnen navigeren. Naast dat het zeer gebruiksvriendelijk voor de bezoeker is, helpt het zoekmachines om de hiërarchie van pagina’s op de website te begrijpen.

Wanneer je bijvoorbeeld een Over ons pagina hebt met verschillende subpagina’s, zoals onze missie, ons team en de historie, dan zou elke pagina een breadcrumb moeten hebben met, bijvoorbeeld: Home > Over ons > Missie. Een breadcrumb geeft de mogelijkheid om snel weer terug te kunnen naar de vorige pagina en geeft precies aan waar je je in de websitestructuur begeeft.

Een breadcrumb geeft gebruikers de mogelijkheid om snel hun weg terug te vinden naar hogere niveaus van de website, zonder hiervoor de “terug”-knop van de browser te gebruiken. Het voordeel van breadcrumbs is dat het bezoekers een gemakkelijke en efficiëntere manier biedt om door de website te navigeren.

Waarom worden het breadcrumbs genoemd?

Ken je het sprookje waarbij Hans en Grietje een spoor van broodkruimels gebruikte om de weg terug naar huis te vinden? Jep, deze SEO term is echt afgeleid van het sprookje. Bedankt Hans en Grietje! Zonder gekheid, de SEO breadcrumbs hebben dezelfde functie.

Een breadcrumb ziet er in de praktijk als volgt uit:

Home / Diensten / SEO uitbesteden

Door op de verschillende links te klikken, kan je gemakkelijk terug naar een ander niveau in de websitestructuur.

Wat is het effect van breadcrumbs op SEO?

Het toevoegen van breadcrumbs heeft een positief effect op de posities in de zoekmachine. Dit heeft te maken met een aantal dingen, namelijk:

  • Het stimuleert de interne linkstructuur. Met behulp van breadcrumbs krijgen de bovenliggende pagina’s veel interne links van de onderliggende pagina’s;
  • Breadcrumbs zijn een belangrijk onderdeel bij de gebruiksvriendelijkheid van de website. Door de breadcrumbs kan de gebruiker gemakkelijk door je website navigeren;
  • Een overzichtelijke websitestructuur is voor Google makkelijker om te doorgronden. De crawlers maken dan ook graag gebruik van de breadcrumbs. Door de breadcrumbs worden de pagina’s sneller geïndexeerd.

Andere marketingbegrippen